FÅGLAR MED HÖJDSKRÄCK
• GUNNAR KÄLLSTRÖM & FRIDENS LILJER

KAKACD013 • RELEASE 2013-01-21

Ladda ned genom att klicka på bilderna.


RECENSIONER

varden.no

Kramer Cranner – Hjärtat er på plass når en svenske tar for seg Alf Cranners fine viseverden.


Det er Gunnar Källström fra Göteborg som gir visekunstneren fra Kragerø en svensk musikalsk kram, eller klem som vi ville sagt her på berget.

Herlig gjeng
Det gjør han sammen med bandet Fridens liljer, som spiller både jazz, viser, franske sanger og mer burleske toneganger. En herlig gjeng, med følelser for materialet. Det hersker heller ingen tvil om at frontmann Källström har falt for sangene og legger sjelen sin i å framføre dem til troende.

Fynd og klem
Troverdige er de så absolutt. Han følger melodiene og Cranners egne framføringer ganske så tett, men har samtidig klart å skape sitt eget uttrykk. Dessuten er mannen velartikulert, hvert eneste ord er klart og tydelig framført. Bandet inneholder gitarer, fiolin, trekkspill, trombone, bass og trommer. De har en «fynd og klem»-tilnærming, som gir et ekstra trykk i framføringene.

Velsignet av Cranner
11 sanger har de fått plass til på albumet «Fåglar med höjdskräck». Det er velkjente Cranner sanger, som «Skjærgårdsvise», «Godt å bli sett- godt å bli hørt», «Spurven sitter på sykkelstyret», «Taket er lekk», «Pettersens franske vals» og selvsagt «Sjømannsvise». Selv om teksten til den siste er skrevet av Harald Sverdrup. Gunnar Källström har selv oversatt tekstene til svensk. Han har hatt løpende kontakt med Alf Cranner, som har velsignet prosjektet.

Hør svenskens ord…
Källström deler i cd-omslaget sine potensielle svenske lyttere inn i tre kategorier: de som aldri har hørt om Alf Cranner, de som kanskje har hørt Vreeswijks version av «Sjømannsvise» og de som er «väl bevandrat i den nordiske visfloran och vet att Cranner startade den norska visvågen på 60-talet; att hans kompisar var och är Olle Adolphson, Alf Hambe, Carl Anton (Axelsson) och Cornelis, och at han genom dessa fick en naturlig förankring i den svenska visfaunan; att han alltid haft öron för den internationella visscenen och er öppen för djärva experiment med jazz och folkton som grund; att han komponerat hundratals vackra visor och förvaltat den levande vistraditionen gennom att ständigt påminna om arvet från forna tider».

Da burde vi ha tatt poenget, både oss nordmenn og svenskene. Jeg skriver gjerne under på Gunnar Källströms ord, det gjør kanskje du også dersom du begynner med å lytte til svenskens versjon av «Skärgårdsvisa».


– Helge Ottesen, 2013.01.28


GP
Betyg 4/5


Gunnar Källström har gjort sig känd mest som en klurig och humoristisk visdiktare m ed texter speglande särarter i land och stad. Här tolkar han Norges kanske främste viskompositör Alf Cranner, född 1936, som skrev musiken till dikter av bland andra Alf Pröysen.

Alf turnerade mycket i Sverige. Elva av dennes visor har Gunnar översatt till svenska och tolkar dem personligt, med stor övertygelse. Texterna handlar om vardag- liga saker och innehåller både ironi och eftertanke.

Han gör det till fin nutida viskonst och slår ett slag för den nordiska visan. Mest känd är Sjömans-vise, som Cornelis en gång sjöng på skiva.


– Tore Ljungberg, 2013-02-13


LIRA
Alf Cranner var en av 1960-talets norska viskungar, känd för Alf Prøysen-tonsättningar och originalet till Vreeswijks Ågren, ni vet den som slutar med ”skål för denna skuta”. För mig är Cranner tyvärr i princip helt obekant men kanske inte helt av en slump ska jag få höra honom live i kväll på Göteborgs Visfestival, inte en dag för tidigt. För att använda ett Källströmskt uttryck är det ju för tjyven ganska självklart att känna till grannländernas mest populära vispoeter, tycker förmodligen Källström, och jag med.

Cranner själv har varit behjälplig vid produktionen av denna cd och jag har svårt att tänka mig att han skulle vara annat än helnöjd med både översättningar och sångaren. Med sig har Källström sitt Fridens Liljer, ett suveränt spelglatt band som består av idel ädel Göteborgsmusikadel. Exempelvis Livet Nord som visar vilken strålande violinist hon är, bland annat i Sparven sitter på cykelstyret. Markus Ahlberg, också han en ny positiv bekantskap för mig, spelar känsligt och svängigt på trombon redan i inledande Vals för sol och regn. Styrkan hos Cranner ligger framför allt i lyriken, texterna är bitvis ironiska, lite bittra och mycket poetiska. Det är en hel del 2013-talsanda i dessa skickligt översatta texter trots att de inte är helt nya. Och tidlöshet är ett tydligt tecken på riktigt bra visor.


– Bengt Edqvist

LÅTLISTA/LYSSNA

1. Vals för sol och regn
2. Gott att bli sedd
3. Taket är läck
4. Stängningsdags

5. Gustav Wilhelms baksmälla
6. Skärgårdsvisa

7. Tummeliten
8. Pettersens franska vals
9. Chef/schäfer
10. Sparven sitter på cykelstyret
11. Sjömansvise

www.gunnarkallstrom.se