MIDVINTERVAKA • KAJA & TETRA

KAKACD012 • RELEASE 2012-11-05

Ladda ned genom att klicka på bilderna.


RECENSIONER

Lira #5 2012 (www.ib2.se)
Betyg: 4+/5

Svängigt Kalejdoskopiskt Midvinterljus

Sättet att fira & sjunga in julen (& midvintern) skiljer sej från land till land, från kultur till kultur. I Sverige är det mycket Lucia, advent & julafton, men rätt tyst om midvinter. Tills förra året (eller ja, det började egentligen lite lätt 2010), då grupperna Kaja (Livet Nord, Camilla Åström & Daniel Wejdin) ock Tetra (Ingrid Brännström, Sanna Källman, Anna Ottertun & Maria Stellas) körde Midvintervaka på Teater Aftonstjärnan, Hisingen, Göteborg.

Skivan 'Midvintervaka' som kommer nu är förvisso en julskiva, men inte något av det nostalgiska kommer-du-ihåg-din-barndoms-ljuva-jul-skiva som vi i detta land kommit att förknippa med julmusik (ock för vissa av oss kommit att mer eller mindre avsky). Nä det här är fest & dans. Detta är folkmusik från både här & där, gärna på en ock samma gång. Eller för att citera skivbolaget Kakafon: "Med saffransdoftande sånger och kanel-kryddade låtar kokas en rykande het julebrygd på karibiska, nordiska, grekiska, arabiska och östeuropeiska tongångar." Visst finns här traditionella julsånger som Santa Lucia (japp den framförs på italienska), men personligen tycker jag att juletiden är alldeles för kort lyssningstidshorisont för en platta som Midvintervaka.

Gillar du någon / några av nedan uppräknade grupper, där en eller flera av Kaja & Tetra medlemmarna ingår, kommer du med största sannolikhet att som jag snöa in med Midvintervaka tills vi åter ställer om våra klockor till sommartid: Ale Möller Band, Kultration, New Tango Orquesta, Ára, Gothenburg Yiddish Orchestra, Räfven, Amandakören.


– Lennart "Mr Z" Olausson

LÅTLISTA/LYSSNA

1. Joyeux Noël / Lusse lelle / Jovano Jovanke

2. Midvintertid

3. Klappvalsen

4. Staffansvisa
5. Kalanda
6. Staines Morris
7. Santa Lucia
8. Pyé Aleman / Kay la Nago
9. Gläd dig du Kristi brud / Christos Jinieti / Amana
10. Min fråga och mitt svar
11. Nais balamo

12. Hal lela Hilluwa
13. I vintersömnens famn

www.midvintervaka.se