NYA FÖNSTER • NAVARRA

KAKACD004 • RELEASE 2011–05–09

Ladda ned genom att klicka på bilderna


RECENSIONER

Motala och Vadstena tidning
Betyg: 4/5


Det låter både modernt och gammeldags om ”Nya fönster”, debutplattan från den unga svenska folkmusikgruppen Navarra. Och det låter framför allt bra.
Navet i Navarra är pianisten Arvid Kästel, som är bandets kompositör, och sångerskan Sofia Bergström, som svarar för texterna. De kompletteras med riksspelmannen Erika Risinger på fiol och Carl-Johan Groth på trummor.

Det är en skicklig och tajt kvartett med en uppenbar spelglädje och jag misstänker att energin ökar ytterligare när bandet ställer sig på scenen.

Svänget är väsentligt i folkmusik och Navarra vet hur man skapar ett sådant. De har genom sin i sammanhanget ovanliga sättning – piano, trummor och fiol – också ett eget sound, ibland med lite jazzvibbar.

– Mats Bengtsson 2011-05-11


Corren
Betyg: 4/5


Varierat och tidlöst
Den här kvartetten spelar folkmusik som låter både gammal och ny.


Musiken står stadigt på en traditionell grund, medan jag uppfattar själva tonfallet som uppdaterat. Sång, piano, fiol och trummor - trots att man ibland kan sakna en tydlig basfunktion fyller de duktiga musikerna utrymmet väl.

Öppningslåten är suverän: röst och instrument virvlar runt, tar sig roliga rytmiska friheter och visar massor av sång- och spelglädje. Det originella spåret Mannen i svart sticker ut på ett särskilt sätt. Resten av plattan är varierad och tidlös, inte minst tack vare den ofta närvarande känslan av vemod och längtan.

– Gunnar Ekermo 2011-05-04


Dalademokraten

Navarra har sin styrka i text och musik. Därtill kommer stark sång och spelskicklighet, inte minst från Erika Risingers sida. Hon visar verkligen att hon är riksspelman.

Pianot är inte ett instrument man oftast förknippar med folkmusik, men det fungerar och ger en jazzig ton åt musiken i Arvid Kästels händer. Fiol, trummor och sång känns dock dominera och ger folkmusikkaraktären. Men man kan fundera hur Navarra skulle låta om man infogade en kontrabas - det skulle troligen kunna bli jazzigare och fram för allt ge ytterligare en ton till den musikaliska paletten.
Navarra har också en vis-betonad sida när man låter Sofia Bergströms sång komma ut ordentligt. Det är alltså en mångsidig grupp som känns både fräsch och annorlunda. CD-debuten visar att här kan det bli något stort.

– Lennart Götesson 2011-05-03


Kulturbloggen
Betyg: 3/5


Navarra vill och lyckas öppna nya fönster till folkmusiken
Det låter väldigt svenskt, folkmusik, med energi och tradition. Jag har alltid haft svårt för fioler och nyckelharpor. Får lyssna flera gånger innan jag lyckas lyssna på musiken, och inte på vilka instrument som används för stunden. När jag väl tagit mig över detta hinder, så gillar jag det jag hör. Harmonier, rytmer och sång, som väver ett nytt mönster i musiken. Unga musiker som vill väva nya mönster, och kanske hoppas på att hitta nya lyssnare. Folkmusiken idag har nästan ett helt eget liv, med egna festivaler, egna skivettiketter och en trogen skara lyssnare. Utanför dem trogna kärnan, har denna musik ofta svårt, och det är synd, för Navarras musik är värd att upptäckas, om du tillhör den skaran som uppskattar musik med hjärna och hjärta, för det har Navarra.

Detta är Navarras debut, men kommer att följas av fler skivor. När det fungerar som bäst, är det poesi, men som lämnar elaka små stick i själen. Navarra består av Arvid Kästel, Sofia Bergström, Erika Risinger och Carl-Johan Groth.

– Thomas Johansson  2011-05-02


Smålandsposten
Betyg: 4/5


Svenska folkmusiker söker ibland en balans mellan tradition och nu. Resultatet kan lätt bli ansträngt. Navarra löser det genom att spela lätt avig pop (ja, de är från Göteborg) med mycket rytm - och gör det med tydliga toner av folkmusik. Det är enkelt men effektivt och de får mötet att låta fullt naturligt, trots att det är en debut. Pianisten och låtskrivaren Arvid Kästel kan sin Jan Johansson. Sofia Bergströms text och sång har klara rötter i vistradition, men utan att låta ålderdomliga. Vågar man hoppas på en modern våg folkmusik?

Lyssna på: Vals Till Alla Idioter, Ta Mig Bort och Den Mystiske Mannen I Svart.

– Ola Claeson 2011-05-11

LÅTLISTA / LYSSNA

1. Vågar du

2. Vals till alla idioter
3. Ta mig bort
4. Dagen är sin egen väg

5. Så kom fram
6. Vaggvisa till Hevin
7. Ensam
8. Sväng dig i dansen
9. Den mystiske mannen i svart
10. Liten vals av glas
11. Kärringen i trädet
12. Vandra vidare


www.navarra.me